fredag 24. februar 2012

Lakspai

Pai er veldig vanlig i Sverige, men som jeg skjønt det, ikke så veldig vanlig i Norge! Hvorfor aner jeg ikke, det er jo så godt og så enkelt! Godt til gjester, fredagskosen og kjempefin som matpakke!
Idag lager jeg lakspai til lunsj. Og som jeg liker å gjøre det, ser jeg hva jeg har i kjøleskapet. Hva som havnet oppi ble noen småreker, purre og litt fetaost. Og laks da!

Paibunn
125 g smør
2.5 dl hvetemel
1 dl rugmel
1 krm salt
1 eggeplomme
2 ss vann

Ta ut smøret i god tid så det blir romstemperert. Sett ovnen på 200 C. Smuldre smøret oppi melet sammen alle andre ingredienser til du får en jevn deig, bruk litt mere mel hvis den ikke er "tørr", men det skal ikke ligne smuldredeig! Hvis du skulle få deigen for tørr så kan man ha oppi litt olivenolje.
Trykk dette ut i en rund paiform og gjør noen luftehakk med en gaffel. Dette gir litt luft i bunn så paien løsner lettere fra formen. Stek i ovnen i 10 min så den får litt farge, og du ser at den slepper fra kanten av formen.

Bland 2-3 egg, et par ss fløte, 1-2 dl melk. Jeg fant rømme i kjøleskapet så det hadde jeg oppi i tilegg, ca 1 dl. litt salt, pepper, dill, persilje, sitronpepper og hva du nå liker. Ferske ørter er godt oppi som basilikum, og gressløk. Nå hadde jeg ingen fersk dill, ellers så er det best!

Fyll
400 g rå laks, kuttet i sukkerbit-strl
1 dl reker (håndskrellede er best men ta hva du har, eller føler for)
0.5 finhakket gul løk
ca 15 cm purre, grovhakket
noen ss fetaost i biter.

Bland godt, hell oppi formen og ha eggeblandningen over, jevnt fordelt.
Riv litt ost hvis du har og hell over.
Stek så i ovnen i 20-30 min. Ta ut formen og skjekk i mitten at det ikke er masse væske i bunn. Hvis den ikke er ferdig, men har fått mye farge så dekk den med aluminiumsfolie og ha den inne noen minutter til.


Server med en frisk salat! Nomnomnom. God fredag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar